Plastic afval

Dat plastic slecht is voor het milieu weten we allemaal. Toch wordt door veel mensen dagelijks gebruik gemaakt van plastic (wegwerp)producten zoals plastic flesjes of tasjes. Dit resulteert erin dat de productie van plastic de laatste jaren explosief gestegen is. In de jaren 50’ werd er 2 miljoen ton plastic per jaar geproduceerd. Inmiddels is dit opgelopen naar 400 miljoen ton per jaar. Maar dit wordt allemaal gerecycled toch? Nee, slechts 9% van al het geproduceerde plastic wordt gerecycled. Wat gebeurt er dan met de overige 91%?

Plastic verbranden

Uit onderzoek van Tearfund blijkt dat 4 van de grootste frisdrankfabrikanten in 6 landen verantwoordelijk zijn voor een half miljoen ton plastic afval per jaar. Het gaat om de landen India, China, de Filipijnen, Mexico, Nigeria en Brazilië. In deze landen wordt plastic vaak in de open lucht verbrand, wat natuurlijk ontzettend schadelijk is. Tearfund heeft berekend hoeveel broeikasgassen hierbij worden uitgestoten. Uit het onderzoek blijkt dat het gaat om 4,6 miljoen CO2. Dat klinkt als veel en dat is het ook, het staat namelijk gelijk aan de gemiddelde jaarlijkse uitstoot van 2 miljoen auto’s.

Plastic in de oceaan

Vervuiling door plastic afval veroorzaakt wereldwijd een enorme ecologische voetafdruk. Dit is een crisis op zichzelf en draagt bij aan de overkoepelende klimaatcrisis. Op dot moment is 15% tot 20% van de oceaan bedekt met plastic. Als we zo doorgaan is de verwachting dat er in het jaar 2050 meer plastic dan vissen in de oceaan zijn. Het meeste plastic dat voorkomt in de oceaan zijn flesjes, tasjes, en rietjes. Veel van deze producten worden slecht enkele minuten gebruikt, maar blijven honderden jaren in het milieu rondzwerven. Bij de meeste plastic producten duurt het namelijk eeuwen voordat het vergaat. Uiteindelijk verkruimelt het plastic en brokkelt het af, helemaal verdwijnen doet het echter niet. Hetgeen wat uiteindelijk overblijft zijn microdeeltjes plastic, ook wel microplastic genoemd. Deze vorm van plastic is niet zichtbaar met het blote oog. Hierdoor kan water dat er schoon uitziet toch erg vervuild zijn. Dit is gevaarlijk voor mens en dier. Jaarlijks sterven een miljoen zeevogels, 100.000 zeezoogdieren en een ontelbaar aantal vissen door plastic afval.

Plastic in drinkwater

De Britse krant “The Guardian” heeft onderzoek gedaan naar microplastic in het kraanwater. De uitkomsten van dit onderzoek zijn schrikbarend. 83% van al het geteste kraanwater bevatte namelijk microplastic. In Amerika bevatte zelfs 94.4% van het kraanwater microplastic, in Europa gaat het om 72,2%. Al met al enorme percentages en schadelijk voor de mens.

Tips

Door allemaal ons steentje bij te dragen kunnen we de productie van plastic verminderen. Dit verkleint de ecologische voetafdruk en dat is beter voor het milieu. Wat kun je precies doen?

  • Vermijd onnodige plastic verpakkingen. Dit geldt voor zowel bedrijven als consumenten. Veel producten worden verpakt in onnodig veel plastic.
  • Afval scheiden. Door je afval te scheiden help je mee aan het recycle proces. Hoe meer plastic er gerecycled wordt, hoe minder er geproduceerd hoeft te worden.
  • Gebruik duurzamere materialen. Voor vrijwel alle alledaagse producten is er wel een duurzamer alternatief voor handen. Een voorbeeld hiervan is een herbruikbare duurzame drinkfles in plaats van plastic wegwerpflesjes.
  • Zeg nee tegen plastic flesjes. Iedere minuut worden er 1 miljoen plastic flessen verkocht. Dit stimuleert de fabricage van plastic. En dat terwijl er genoeg alternatieven zijn zoals duurzame drinkflessen.